luni, 24 martie 2014

Cum era inainte de epoca frigiderelor?

Cum era inainte de epoca frigiderelor?

Iti poti imagina cu era fara frigider acum 200 de ani? Dar ce crezi ca faceau stramosii nostri? Se stie ca mereu romanii au fost inventivi, dar aici nu era cazul. Solutia era la indemana de mult timp. Pivnita tinea loc de frigider. Nu este chiar acelasi lucru, dar intotdeauna este o temperatura constanta in pivnitia datorita izolatiei naturale a pamantului fata de caldura verii si frigul iernii.

Altfel spus frigiderele din apartamentele de astazi sunt pivnitele de acum 200 de ani, unde ne pastram proviziile pentru viitor. Pivnitele erau destul de mari in trecut pentru a putea inmagazina toata recolta de legume a familiei.  Pentru ca disponibilitatea mancarii a crescut, si dimensiunea „pivnitei a scazut pana la a ne fi suficient sub un metru cub cat are o combina frigorifica. Multitudinea de magazine si abundenta alimentelor din ele duc la scaderea capacitatii necesare de refrigerare a unei persoane. Asta pentru ca omul se gandeste de ce sa cumpar mai mult, mai bine vin si peste 3 zile sa cumpar legumele proaspete.

Inainte nu exista posibilitatea asta si erai obligat sa ai o pivnita sa iti poti tine alimentele acolo. Acum, cu frigidere si congelatoare nu mai ai nicio constrangere data de sezonalitatea alimentelor. Aceasta sezonalitate este deja aproape disparuta, pentru ca gasim aproape toate alimentele pe tot parcusrul anului. Este adevarat ca pretul difera, in functie de conditiile atmosferice, pentru ca acestea influenteaza costurile de productie si implicit pretul, dar confortul este clar, mai ales cand poti sa mananci un pepene rosu zemos si dulce in mijlocul lui ianuarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu